Perronet House is a prominent and celebrated example of 1970s GLC housing on the Elephant & Castle roundabout. We were tasked with the transformation of a disused ground-floor storage area to provide retail units for tenants from the nearby Elephant & Castle shopping centre.

In close collaboration with our enlightened local authority client Southwark Council, we steered the project through feasibility, planning and ongoing construction. Operators Meanwhile Space have brought their expertise of running similar enterprises around the city. The signage, wayfinding and graphic identity are being developed by students from the neighbouring London College of Communication. The project, which has brought together a range of talented local stakeholders, is currently on site and due to complete in the coming months.

Elephant Arcade provides 10 retail units which will soon be home to a diverse range of small businesses, along with a cafe space. The existing unassuming brick frontage will be opened up with windows, entrances, greenery and seating, transforming a blank corner under the podium into a public-facing community asset.

Inside, robust materials such as Georgian wired glass, corrugated fibre cement and OSB echo the hardy language of concrete, metal and glass found in Perronet House above. The straightforward plan is informed by the existing grid of concrete beams and columns, dividing the floor into two parallel rows of units connected by a generous arcade.

Date:
2017—ongoing

Client:
Southwark Council

Status:
On site

Images and model:
Turner Works