We were approached in March 2016 to consider how to update and reconfigure a historic Georgian mews property located in SW1. As it was, the layout provided an arrangement with a staircase intersecting with the main volumes of the property, creating a series of compromised spaces and uncomfortable access routes between rooms.

 

A lower ground floor with restricted head height and unsympathetic conservatory addition with an unusual stair arrangement between also impacted negatively on the coherence of the home. In order to restore a sense of continuity and legibility to the spaces two fundamental changes were proposed: to move the main stairs into the existing rear extension wing, and to remove the conservatory and lower the ground level overall to create a new double height volume with a new concrete and glass canopy.

 

Together with the client a light and sparse material palette was chosen which compliments the more defined volumes of the interior.The project is currently in detail design stage after receiving planning consent in July 2017 and following discussions with Grosvenor Estates, with an anticipated start on site in early spring 2018.

Client:
Private

Stage:
RIBA Stage 5

Images:
Turner Works